Monday 29 November 2004

Jong Geleerd - VPRO (Dutch)

Montage & Filmen: Alessio Cuomo & Sander de Nooij
Naar een idee van: Patrick Kruithof

Zaterdag 27 november heeft De Wereld Is Niet Te Koop onder het motto van: 'Liever kunst op straat dan commercieel geblaat', een steigerreclame van Apple aan de Amsterdamse Raadhuisstraat bedekt met een schildering van 100 vierkante meter.
De actie is een statement tegen de oprukkende commercialisering van onze steden en is één van de vele acties die door De Wereld Is Niet Te Koop (DWINTK) wordt georganiseerd.

Het doel van acties als deze is mensen bewust maken van de vergaande commercialisering en de oneerlijke globalisering. In plaats van spandoekacties gebruikt DWINTK ludieke en moderne vormen van actievoeren zoals adbusts en muziekclips.
Zo heeft DWINTK met Def P en Samira een lied met bijbehorende videoclip gemaakt. MTV weigerde het nummer 'De Wereld Is Niet Te Koop' uit te zenden, maar op de Box stond het binnen een week op nummer 10 van de meest aangevraagde clips.

Naast adbusting en ‘vreedzame acties van burgerlijke ongehoorzaamheid’ om de bewustwording te veranderen, wil DWINTK ook alternatieve oplossingen verzinnen voor de bekende problemen als het Israëlisch-Palestijnse conflict en de oorlog in Irak. Hiervoor voeren ze gesprekken met opinieleiders en proberen ze manieren aan te dragen 'hoe het ook kan'. Op de website van DWINTK staan artikelen gebaseerd op deze gesprekken.

Het doel van actiegroep DWINTK is uiteindelijk een andere globalisering. Een meer democratische, vreedzame, (economisch) duurzame en gelijkwaardige wereld.

bron: www.vpro.nl