Wednesday 30 January 2008

Cuba Rebelion - IKV Pax Christi (Dutch)

Cuba Rebelion laat 3 Cubaanse bands zien die met hun muziek rebelleren tegen het communistische regime. Na de film vertelt vrijwilliger van IKV Pax Christi, Folkje Lips, over de censuur op literatuur in Cuba en de boekencampagne van IKV Pax Christi.

Salsa, rum, dikke sigaren en Buena Vista Social Club. Dat zijn de clichés over Cuba. Maar het land kent ook een ander gezicht, van een nieuwe generatie die voor meer vrijheid strijdt. De documentaire Cuba RebelióN volgt drie regimekritische bands in hun muzikale gevecht tegen het dictatoriale bewind. Binnen de underground muziekscene hebben slechts enkelen de moed om met hun muziek te rebelleren tegen de autoriteiten. Cuba ziet al bijna een halve eeuw iedere vorm van kritiek als een bedreiging voor het communistische gedachtegoed en bestraft dit meedogenloos. Ondanks de creatieve onderdrukking is er in Havana de laatste 10 jaar een beweging van jonge muzikanten opgestaan die met hun muziek een statement durven maken. Een van die artiesten is Gorki Carrasco, leadzanger van de punkrock band Porno Para Ricardo. Gorki heeft twee jaar vastgezeten voor het zingen van contrarevolutionaire songs.

Na het vertonen van de documentaire (50 min.) vertellen de makers Alessio Cuomo en Sander de Nooij over het turbulente ontstaansproces. Daarna schetst Cuba-specialist Edwin Koopman (oud-correspondent voor Trouw en de Wereldomroep, auteur van "De Ritselaars van Havana") de invloed van censuur op het dagelijkse leven van de Cubanen. Folkje Lips, die in juli als vrijwilliger voor IKV Pax Christi naar Cuba is geweest, zal wat vertellen over de censuur in literatuur op Cuba en over de boekencampagne van IKV Pax Christi.

bron: www.ikvpaxchristi.nl